Hoe maak je zilveren sieraden schoon? (4 manieren)

Er zijn veel verschillende manieren om je zilveren sieraden schoon te maken. In deze blog gaan we je uitleggen hoe je op meerdere manieren je zilveren sieraden mooi schoon krijgt. Wanneer je een sieraad vaak draagt is het heel logisch dat een sieraad vies wordt. Dit is in principe geen enkel probleem aangezien je viezigheid eigenlijk vrijwel altijd eraf krijgt. Met beschadigingen is dit natuurlijk een ander verhaal hiervoor zul je dan echt naar de juwelier moeten gaan.

De kans is aanwezig dat zilveren sieraden gaan verkleuren dit komt door een chemische reactie. Misschien heb je er ooit weleens van gehoord namelijk oxidatie. Dit houdt in wanneer zilver zich mengt met waterstofsulfide er een chemische reactie ontstaat waardoor zilver gaat verkleuren. Vaak zie je dan een zwart laagje.

Bij de een gebeurt dit sneller dan bij de ander dit komt door het verschil in luchtvochtigheid & het zuurgehalte van je huid. Deze 2 dingen samen zorgen voor snelheid waarmee dit gebeurt. Maar geen zorgen dit kun je vaak eraf halen, dit gaan we je hierna uitleggen.

Op zoek naar leuke zilveren sieraden? Klik hier

Zilveren sieraden schoonmaken met zilver poetsdoekje

Een veel voorkomende oplossing om je zilveren sieraden schoon te maken is door middel van een zilver poetsdoekje. Dit is een speciaal doekje dat is gemaakt om zilver schoon te maken. Zo’n doek is geprepareerd met een poetsmiddel waardoor je verder niets meer nodig hebt. De doek heeft ook een licht polijstende werking waardoor je sieraad ook weer gaat glanzen.

De doek mag je niet wassen of nat maken. Dit zorgt er namelijk voor dat het poetsmiddel eraf gaat. Als je je sieraad gaat schoon maken zal de doek dus zwart worden maar dit is geen probleem. Hoe zwarter de doek namelijk is hoe beter je kan poetsen, zwart heeft namelijk een polijstend effect. Af en toe moet je wat harder poetsen wil het niet gelijk schoon worden, maar in principe zou het na een tijdje poetsen schoon moeten zijn.

Afwasmiddel

Een andere manier om een zilveren sieraad schoon te maken is met behulp van afwasmiddel. Hierin is het belangrijk dat je de volgende stappen uitvoert:

  1. Vul een bakje met lauw warm water
  2. Vul een klein beetje afwasmiddel
  3. Dompel je sieraden hierin
  4. Borstel je sieraden voorzichtig schoon een zachte (schone) borstel dit zou ook een tandenborstel kunnen zijn
  5. Spoel je sieraden af met lauw warm water
  6. Droog ze af met een niet pluizende doek

Als je deze stappen dan hebt uitgevoerd zou de ring als het goed is schoon moeten zijn. Je zou hem daarna nog met een zilverdoekje kunnen oppoetsen om er een extra glans op te krijgen.

 

Zilverpoets

Ook wordt zilverpoets vaak gebruikt om sieraden mee schoon te maken. Zilver poets kun je in principe gewoon online bestellen er zijn hierin best wel wat aanbieders. Vaak kun je het ook al in je eigen supermarkt halen. Zilverpoets is vloeibaar en zit verpakt in een potje. De werking van het zilverpoets staat vaak vermeld op het potje zelf of in de productomschrijving van de webshop mocht je het op internet besteld hebben.

 

Tandenpasta

Tandenpasta is ook iets waar je niet snel aan zou denken maar wat wel erg handig kan zijn bij het schoonmaken van je sieraden. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je heel je sieraden gaat onder smeren met tandenpasta.

Zo moet je eigenlijk een tandenpasta hebben zonder te veel chemische ingrediënten. De tandenpasta moet zo natuurlijk mogelijk zijn want wanneer er veel chemische ingrediënten in zit kan dit juist de oxidatie stimuleren omdat er een bijtend effect kan ontstaan.

Wanneer je je sieraad hebt ingesmeerd met tandenpasta is het weer belangrijk dat je met een zachte & schone borstel er overheen gaat wrijven. Daarna spoel je hem weer af met lauw warm water en gebruik je een niet pluizende (schone) doek om het af te drogen. 

 Bestel nu je zilveren ring bij Despora met GRATIS verzending!