Hoe meet je je ringmaat?

 Je hebt een prachtige ring gevonden. Je weet echter niet welke ringmaat je moet kiezen, omdat je niet weet welke ringmaat je hebt. Je wil je ringmaat opmeten, maar wat is de beste manier om dit te doen? Hieronder geven we verschillende manieren om je ringmaat op te meten zodat jij de manier kan kiezen die het best bij jou past.

 

Diameter huidige ring opmeten

Een van de eenvoudigste manieren om je ringmaat te bepalen is door een ring die prettig zit en goed past op te meten. De enige dingen die je hiervoor nodig hebt zijn:

  • de ring die je al in bezit hebt
  • een liniaal.

ringmaat opmeten met liniaal

Meet simpelweg de binnenkant van de ring op door deze op de liniaal te leggen. (Zie de afbeelding hierboven.) Het is belangrijk dat je alleen de binnenkant van de ring opmeet en niet de buitenkant. De maat die je zojuist hebt opgemeten is de diameter van de ring. Deze meet je op in millimeters. Wanneer je een andere ringmaat eenheid nodig hebt kan je in de ringmaattabel opzoeken welke maat hiervoor hoort bij jouw ring diameter.

 

Omtrek van je vinger meten met een touw of papiertje

Wanneer je geen passende ring bij de hand heb is een andere manier om je ringmaat op te meten door de omtrek van je vinger te meten. De dingen die je hiervoor nodig hebt zijn:

  • stukje papier, een lintje of een touwtje
  • een liniaal
  • een schaar, een potlood of een pen

Draai het stukje papier, lintje of touwtje om de vinger waarvoor je de ringmaat op wil meten. Knip het voorwerp vervolgens af waar dit bij elkaar komt, zodat je een papiertje, lintje of touwtje hebt zo groot als de omtrek van je vinger. In plaats van het afknippen van het voorwerp kan je ook een streepje zetten. Deze kan je vervolgens opmeten met een liniaal. Deze meet je op in millimeters. De maat die je hier zojuist hebt opgemeten is de omtrek vinger ringmaat. Wanneer je een andere ringmaat eenheid nodig hebt kan je in de ringmaattabel opzoeken welke maat hiervoor hoort bij jouw omtrek vinger ringmaat.

 

Meten met een meetlint

Je ringmaat opmeten met een meetlint is een snelle en gemakkelijke methode om je ringmaat op te meten. Het nadeel hieraan is echter dat het niet heel nauwkeurig is. Je hebt alleen een meetlint nodig om hiermee je maat op te meten.

Gebruik de volgende werkwijze: Wikkel de meetlint om de vinger heen die je wil opmeten. Lees vervolgens met aantal millimeters af waar het meetlint weer bij elkaar komt. De opgemeten lengte is de omtrek vinger ringmaat van je vinger. Wanneer je een andere ringmaat eenheid nodig hebt kan je in de ringmaattabel opzoeken welke maat hiervoor hoort bij jouw omtrek vinger ringmaat.

 

Meten met een schuifmaat

Een andere methode om je ringmaat op te meten is door gebruik te maken van een schuifmaat. Om je ringmaat hiermee op te meten heb je ook een ring nodig die lekker en goed zit. Je gaat vervolgens de binnen diameter van de ring opmeten in millimeters. Zie in de afbeelding hieronder een voorbeeld.

Ringmaat opmeten met schuifmaat

Lees zorgvuldig de binnen diameter van jouw ring af van de schuifmaat. Dit is de diameter ring ringmaat. Wanneer je een andere ringmaat eenheid nodig hebt kan je in de ringmaattabel opzoeken welke maat hiervoor hoort bij jouw ring diameter.

 

Meten met een ringmeter

De beste manier om jouw ringmaat op te meten is door gebruik te maken van een ringmeter ook wel ringstok genoemd. Dit is een instrument waarmee je eenvoudig de maat van een ring op kan meten door deze over de ringmeter heen te schuiven.

Ringmaat opmeten met ringmeter

Bij een ringmeter zit vaak een setje met testringen. Deze kan je gebruiken om bij jezelf te passen en vervolgens te testen welke het beste past en lekker zit. Schuif deze test ring vervolgens om de ringmeter heen om je ringmaat op te meten. Het voordeel van een ringmeter is dat er verschillende ringmaten opstaan, waardoor je meteen in de correcte ringmaat eenheid kan aflezen wat jouw ringmaat is. Je ringmaat opmeten met een ringmeter kan je doen bij een juwelier. Je kan echter zelf ook een ringmeter aanschaffen om je te helpen bij het online shoppen naar ringen en zo nooit meer problemen met het opmeten van ringmaten te ervaren.

 

Dingen om rekening mee te houden bij het opmeten van je ringmaat

Een belangrijk detail om rekening mee te houden bij het opmeten van je vingers is dat je vingers kunnen uitzetten bij warmte. Dit kan gebeuren op een warme zomerdag, maar ook in warme ruimtes. Als je echt zeker wil zijn van de juiste ringmaat kan het daarom helpen om je ringmaat op een aantal verschillende momenten door de dag heen op te meten en van de verschillende metingen vervolgens het gemiddelde te nemen om tot de ideale ringmaat te komen.

 

One size ringen

Wanneer je jezelf na het meten van je ringmaat nog steeds niet helemaal zeker voelt over je ringmaat is het ook een optie om one size ringen aan te schaffen. Het voordeel van deze ringen is dat ze verstelbaar zijn en daarom gemakkelijk worden aangepast aan de maat van jouw vinger. Een ander voordeel hieraan is dat deze ringen versteld kunnen worden om deze om verschillende vingers te dragen.